PETER FELIPE R - 22T

DIARI PERSONAL


He nascut a Bolívia el 13 de juliol del 1990 ,un divendres per ser més exactes,vaig viure vora un any on vaig náixer , fins que l'any de náixer jo , ens traslladaren a la ciutat del meus iaios paterns ,Santa cruz de la Sierra.
Allí quan tenía vora 5 anys el meu iaio patern , que era respetuós , amable i actiu ; va sofrir una malaltía que li va portar la mort , com que era petit no em recorde del nom d'aquesta .Allí vaig estudiar i viure fins als nou anys ,fins que vaig vindre a Espanya .

DIARI DE BORD


Quadern de bitacola

13 de febrer de 1656
He carregat la mercancia a Port Royale , per ganar unes quantes monedes d`or ,donat que fa una semana un pirata en va saquetjar i en va fer moltes baixes al meus homes com a les meues naus , en queden d´aquella flota : 2 galeons, 3 carabeles i 2 fragates militars ,ara la moral esta per terra .
14 de febrer de 1656
Quant he estat carregant la mercancia ;practicament blat ; perque a les zones on fa més fred , con les ciutats que estan sota el control francés i holandés esta molt demandat ,en traure molt de benefici ; als meus homes les he donat una semana lliure i he manat construir dues carraques.
15 de febrer de 1656
Mentrestant a terra en vaig ocupar de les meues comercis i plantacions de fusta ,el cacao ,les creïlles ,el vi i la carn .
22 de febrer de 1656
El viatge a transcorregut sense ninguna incidencía greu ,tan sols una tempesta que asolia tot el pacific , al arribar al nort i vendre el blat a nova Orleans,Biloxi,Pensacola i Port St.Joe he tret moltes monedes d`or ,i també ara el govern holandés en te simpatía .
25 de febrer de 1656
Al arribar a Tampa el govern m`ofereix una patent de cors per atacar als anglesos, he estat dubtant durant un dia però en la podia permetre per el benefici tret a la meua venda .
28 de febrer de 1656
Vaig tonar a Nombre de Dios on tenía la meua casa i les meues principals plantacion i fábriques ,ara el que faria seria aprofitar el meu patent de cors per saquetjar vaixells anglesos , i vore si trobe en el meu camí la desitjada flota de les Indies ...
Batalla-naval.jpgRESUM DE L' ARTICLE "INTEL·LIGENCIA I MÉS "

A partir dels 14 anys són decisives les ganes d`aprendre , la disciplina i l`esforç . Aixó ja ho sabien pares i mestres d´altre temps , ja que aquesta edat és quan s`exigeis ordre i esforç.
Amb la democrácia la disciplina i l`ordre van perdre credibilitat pedagògica i guanyà la llibertad , així tan sols els alumnes intelligents treballaben amb rendiment , encara que alguns amb falta d' ella no donaven el máxim . Ja que la disciplina serveix no sols perquè avancin els jovens menys dotads ,sinó perquè els més intelligents no malbaratin le seues possibilitats . No tan sol influeix en l' ambit escolar , sinó també a professional . Un exemple en són els inmigrants ,que tenen una autodisciplina per obrir-se camí .S`han imposat per l' autodomini i l`exigència que duen a dins .

OPINIÓ DE L`ARTICLE "INTEL·LIGENCIA I MÉS "

La meua opinió és que abans a els estudis s`exigia molta responsabilitat i disciplina per part del pares i mestres , i ara ja no es així , ara el alumne es pot deixar els estudis i vindre quan vulga i estudiar al final , que segur que aprobará . Aquestes dues actituds serveix no tan sols als intelligents també als que no ho són , també las faran servir de major quan treballen, i al treball no poden faltar ni deixar per un altre dia la feina ...
168483444_2523c1a345_m.jpg


JACK VANCE I ELS LLENGUATGES DE PAO


Vance destaca, per sobre de qualsevol altra qualitat, aqueixa imaginació prodigiosa que li ha permès tant concebre mons sorprenents i detalladament versemblants com descriure aventures vertiginoses que desborden en acció, intriga i passió i en les quals els personatges principals, ja siga Cugel de La sagazaga de la terra moribunda, Beran Panasper dels llenguatges de Pao o Gastel Etzwane de la Trilogia de Durdane, sobresurten per la seua habilitat per a encarar l'adversitat i traure-li el major profit. I és que no hi ha dubte que amb cadascuna de les seues aventures, aquests herois assoleixen transformara en l'alter ego dels lectors que, pàgina després de pàgina, descobreixen en ells un cúmul de virtuts envejables.
Si bé Vance va començar a publicar històries de ciència ficció des de 1945, les seues novel·les van veure la llum una dècada més tard, sent Els llenguatges de Pao unisca de les primeres. En ella, Vance reprèn dos temes antic, i molt discutits en el seu moment, com són el del " bon salvatge" de Jacobo Rousseau (segle XVIII) i el de la suposada lluita entre la cultura i la civilització (segle XIX), per a concebre una història sobre un món idíl·lic la peculiaritat del qual és la immobilitat de les seues estructures polítiques, religioses, socials i culturals. Així, la trama gira entorn dels esforços de mags, polítics i traductors per a acabar amb aquesta paràlisi i transformar a Pao en un planeta modern, objectiu que només s'assolirà gràcies a l'ensenyament de llengües noves (bravante, cogitante i tecnicante) que permeten a la població desenvolupar habilitats vinculades amb tres activitats importants: la guerra, el comerç i la indústria. El llibre culmina amb un dubte inquietant: Realment els canvis lingüístics van beneficiar a Pao i als seus habitants?
Els llenguatges de Pao revesteix unisca especial importància per dues raons. La primera és que la seua publicació en Estats Units va marcar el rompimiento de l'autor amb la ciència ficció tradicional i el naixement de les epopeies atemporals on la ciència, de vegades barrejada amb la màgia, i l'astúcia es constitueixen en pilars narratius La segona es relaciona amb la idea central del text: el llenguatge com condicionament de la societat. És precisament per això que Els llenguatges de Pao va transcendir al ser una de les primeres novel·les del gènere que es va endinsar en el món de la sociolingüística.
vance146.jpg

PAGINES RELACIONADES AMB JOSEP PLA

Açi tenin un enllaç on ens expliquen molt bé la vida i obres de Josep Pla
Pòrtic
Biografia i obres més representants de l'autor
Josep Pla a la wikipedia
Vida de Josep Pla amb obres ,períodes ,gèneres ,obres ,edició ,revistes i premis

LECTURES

**Josep Pla** A la Pagina de escriptors catalans

-El quadern gris

**Montserrat Roig** A la Pagina de escriptors catalans
-Digues que m'estimes encara que sigui mentida

**Joan Perucho** A la Pagina de escriptors catalans
-Carnet d'un diletant

Ferran Garcia Oliver
-Oc

TEXTOS ARGUMENTATIUS DE LA PRENSA

-Aquest Editorial de El periódico apareix el 5/2/2008 i tracta de les menors embarassades
Editorial
-Aquest article d'opinió es publicat a AVUI al 27/01/08 i tracta de la constitució dels espanyols
Article d'opinió