LORENA FM - 22C

Table of Contents


DIARI

Dijous, 20 de septembre de 2007

Fa molt de temps que no escric a un diari i no és una cosa que faça molt bè, però, s`intentarà i avore que ix.
Crec que escomençar presentant-me no estaría mal, així que ho farè.Em diuen Lorena Fabra Manuel, tinc 19 anys
i vaig naixer a Valencia, la matinada del 26 de març de 1988. Els meus pares, les meues germanes y jo, vivim
a Benetússer, un poble proper a Valencia, encara que no sempre he vivit en aquest, ja que també vaig estar
durant cuatre anys vivint a Alfafar, un poble molt proper a Benetússer. Després dels cuatre anys vivint a Alfafar
vaig tornar a Benetússer perque el meu àvi va faltar i a meua àvia se sentía sola. Actualment vivim a Benetússer
i es un poble que m´agrada moltíssim, peró, com que encara conserve amistats a Alfafar i continue anant, no
sabría dir en quin dels dos em quede...¿Alfafar o Benetússer?
Açò ès el que m`ha eixit de moment, ès desastrós, però ja he avisat que no se m`adonaba massa bè. Espere
estar més inspirada la pròxima vegada...fins prompte!!


INFORMACIÓ DE JACK VANCE

external image 436px-Jack_Vance_Boat_Skipper.jpg


Jack Holbrook Vance va néixer en San Francisco (EE. UU.) en 1920. Després d'estudiar enginyeria i física es va orientar professionalment cap al periodisme. El seu primer relat de ciència ficció es va publicar en 1945 i des de llavors simultània la ciència ficció amb la literatura policíaca, gènere al que ha contribuït amb més de dotze novel·les obtenint el prestigiós premi Edgar.

La principal virtut de Vance com narrador és la seva capacitat de crear mons sorprenents i la seva habilitat per a donar-los versemblança gràcies a la minuciosa descripció de petits detalls i la complexa interacció de tots els personatges que presenta. Encara que és acusat de vegades d'utilitzar arguments massa simplistas, Vance es limita a reprendre estereotips més que explotats que, amb la seva immensa capacitat per a la fabulació i l'aventura, refresca i aconsegueix revitalitzar.

L'exemple típic d'això és El Cicle de Tschai, el planeta de l'aventura. Composta per quatre llibres; ELS CHASCH, ELS WANKH, ELS DIRDIR i ELS PNUME, tracta el viatge del tripulant d'una nau perduda a través del planeta Tschai... per a aconseguir donar avís del seu accident. Durant tot l'es succeeixen les situacions més intrigantes i les peripècies més perilloses, però el veritable amaneixo, i el que dóna la seva veritable dimensió al Cicle, és la descripció de les quatre races que donen títol als llibres, i que comparteixen... amb els humans.

Una altra obra molt celebrada de Vance és La saga de la terra moribunda, relat desternillante de les aventures de Cugel, un maldestre lladre i hàbil mentider, a través d'un món, el nostre, al final dels seus dies, el sol s'apaga, la ciència i la tecnologia s'ha perdut però la màgia l'ha reemplaçat; és La Terra Moribunda. Com Vance no es pren molt en seriós el gènere, aquest cicle no està bé vist pels amants de les fantasies heroiques o de les novel·les d'espasa i brujería.

Una altra sèrie famosa és la dels Principes Dimoni Durant els cinc volums que componen aquest cicle, es viatja per centenars de mons, es pergeñan plans infalibles i es lluita contra poderoses forces més enllà de la capacitat del mer mortal... sense recursos econòmics.

No queda clar per a alguns crítics si Vance és més un escriptor de fantasia que de ciència-ficció, sense caure en el compte que Vance, davant tot, és un escriptor de novel·les d'aventures. En les seves obres tot just queden buits per a les discussions morals o tecnològiques; els personatges són com són, sense caure en enrevesados i tediosos parlaments teosóficos, les màquines funcionen, i molt bé per cert, i només els seus inventors i els tècnics que les reparen tenen perquè saber com funcionen. Encara descrivint paratges increïbles, estranys éssers i batalles fabuloses, mai cau en l'exageració pròpia de la space opera, i quan es decideix per la fantasia prefereix donar-li un tractament irònic sense oblidar-se de l'èpica.

Òbviament Vance no és un autor hard, però la seva lectura és molt més refrescant i entretinguda que la de molts uns altres pretesos, i pretenciosos, divos del gènere

external image vancefirma.gif