JAVIER FÉLIX MS - 22CMe he alçat a les set del matí, i me e preparat la cartera . Després me he rentat els dents i he desdejunat un gol de llet con unes magdalenes. Als 20 minuts de alçarme me he vestit i he sortit al balcó de la meua casa a veure el meu barri San Marcel.li i comprovar su feia fred o no.
Mes tard he anat a l'institut amb el meus amics de classe i he fet ciencies de la terra, biologia i química.
En l´hora del pati he esmorçat un entrepà i ara estic en l'ultima hora del dia fent valencià.


Diari d'un almirall

Sóc un admirant de la marina espanyola y tinc a les meues ordres a 2000 homes y un de les millors embarcacions que han surcat el mar espanyol. Tinc prop de 60 anys y per tant soc un dels homes mes majors de l'exercit maritim. Ara estem surcant l'oceà Atlantic y avuí em topat amb un baixell rus que la a tomat amb nosaltres. Primer es veia de lluny y després quan estaba a prop, ens va llançar un ancla y no vam poder escapar. Tot seguit van voler entrar en la nostra embarcació peró li vam comunicar al capità de la embarcació russa que proveniem d'espanya; esl russos es van disculpar y despres de dinar amb els dirigents de l'altra embarcació, cadascú a continuat el seu camí.


Intel.ligencia i mes.
Als 14 anys el grau d´inteligencia compta molt, però també don decisives es ganes d´apendre, en camvi en l'epoca dels pares, els alumnes eres bombardejats amb l'ordre i la continuitat de l'esforç; després van guanyar més llibertat i molts alumnes intel.ligents desaprofitaven la seua capacitat.
Hi ha que tindre disciplina; encara que siga defensada pels conservadors, la disciplina no es un valor conservador perque serveix per a que els alumnes no malbaratin les seus possibilitats. Tot això també es veu en el món professional o a l'emigració, perquè ací están en igualtat d'intel.ligencia, encara que açí hi ha alguns immigrants que han pogut aprendre un ofici o profesió en el seu país, pel seu autodomini.


Opinió d'intel.ligencia i mes
La meua opinió d'aquest text es que hi ha que tindre disciplina en l´escola i l'institut encara que també hi ha que tindre llibertat a l'ora d'estudiar; encara que també conta l'intel.ligencia, però aquesta sense el corresponent treball, esforç i ganes d'apendre no es pot aprofitar.
Es un interesant text sobre l'intel.ligencia i la disciplina.

JACK VANCE


vancej.jpg

John Holbrook Vance (28 d'agost de 1916 - ), més conegut pel seu pseudònim Jack Vance, escriptor de fantasia i ciència ficció nascut en San Francisco, Califòrnia (EUA).
Jack Holbrook Vance va néixer en San Francisco (EE. UU.) en 1920. Després d'estudiar enginyeria i física es va orientar professionalment cap al periodisme. El seu primer relat de ciència ficció es va publicar en 1945 i des de llavors simultània la ciència ficció amb la literatura [[|policíaca]], gènere al que ha contribuït amb més de dotze novel·les obtenint el prestigiós premi Edgar.

La principal virtut de Vance menjo narrador és la seva capacitat de crear mons sorprenents i la seva habilitat per a donar-los versemblança gràcies a la minuciosa descripció de petits detalls i la complexa interacció de tots els personatges que presenta. Encara que és acusat de vegades d'utilitzar arguments massa simplistes, Vance es limita a reprendre estereotips més que explotats que, amb la seva immensa capacitat per a la fabulació i l'aventura, refresca i aconsegueix revitalitzar.

L'exemple típic d'això és El Cicle de Tschai, el planeta de l'aventura. Composta per quatre llibres; ELS CHASCH, ELS WANKH, ELS DIRDIRi ELS PNUME, tracta el viatge del tripulant d'una nau perduda a través del planeta Tschai... per a aconseguir donar avís del seu accident. Durant tot l'es succeïxen les situacions més intrigants i les peripècies més perilloses, però el veritable amaneixo, i el que dóna la seva veritable dimensió al Cicle, és la descripció de les quatre races que donen títol als llibres, i que comparteixen... amb els humans.

Altra obra molt celebrada de Vance és La sagazaga de la terra moribunda, relat desternillante de les aventures de Cugel, un maldestre lladre i hàbil mentider, a través d'un món, el nostre, al final dels seus dies, el sol s'apaga, la ciència i la tecnologia s'ha perdut però la
màgia l'ha reemplaçat; és La Terra Moribunda. Menjo Vance no es pren molt de debò el gènere, aquest cicle no està bé vist pels amants de les fantasies heroiques o de les novel·les d'espasa i bruixeria.

Altra sèrie famosa és la dels Principes Dimoni Durant els cinc volums que componen aquest cicle, es viatja per centenars de mons, es [[|pergeñan]] plans infalibles i es lluita contra poderoses forces més enllà de la capacitat del nero mortal... sense recursos econòmics.

No queda clar per a alguns crítics si Vance és més un escriptor de fantasia que de ciència-ficció, sense caure en el compte que Vance, abans de res, és un escriptor de novel·les d'aventures. En les seves obres tot just queden buits per a les discussions morals o tecnològiques; els personatges són com són, sense caure en enrevesados i tediosos parlaments [[|eosófics]], les màquines funcionen, i molt bé per cert, i només els seus inventors i els tècnics que les reparen tenen perquè saber com funcionen. Encara descrivint paratges increïbles, estranys éssers i batalles fabuloses, mai cau en l'exageració pròpia de la space opera, i quan es decideix per la fantasia prefereix donar-li un tractament irònic sense oblidar-se de l'èpica.

Òbviament Vance no és un autor hard, però la seva lectura és molt més refrescant i entretinguda que la de molts altres pretesos, i pretenciosos, divos del gènere


Informacio sobre el escriptor Josep Pla josep pla

fundaciojoseppla.net

http://www.joanducros.net/corpus/Josep%20Pla.html

[[http://www.geocities.com/Athens/Acropolis/7864/indpla.html

http://www.decarcaixent.com/articles-d-opinio/2008/enero/crisi-financera.asp