moz-screenshot.jpgIRIS GR - 22C

DIARI:

Estimat diari, hui és el primer dia que estic escrivint aquí.
Es 20 de setembre de 2007, fa tres dies que he començat l´institut i ja tic ganes que acabe i comencen altra vegada les vacances.
Aquest estiu hem va agradar molt, ha sigut el millor de tots.
Primer he anat amb la meua germana i els meus pares a visitar Astúries i Cantàbria.
Tots els anys anem a un lloc diferent d´Espanya tota una setmana per a visitar-la i conéixer-la.
Dos o tres dies després vaig anar al poble d´una amiga, Cristineta, on hi havia festes.Hem vaig quedar cinc dies a la seua casa i m´ho passà genial.
Llàstima que l´estiu ja haja terminat i ara torna a començar la rutina de l´institut, peró espere passar molt bé aquest curs i aprovar, que és el més important.DIARI DE BORD DE LA NAU ESPARTANA*:

Hui comencem la nova misió d´espartans que ens han encomenat al planeta Setillas* que esta al mitg del plantea Esparraguet, al costat del Pollet i a 8 milions de almondigues de distancia de Tellina.
Estem preparats per aquesta misió encara que correguem perill peró amb la nostra tripulació de grans espartans que som: Pijama de pilot, Petalillo de copilot i Cebollino el inventor. Tots som especializats en misions perilloses en busca i captura de besties sense cor.
Quan vam arribar al planeta Setillas* una gran força de gravetat ens impedia caminar, encenguerem l´ordinador que Cebollino havia creat per aquesta misió per a buscar a les besties de aquell planeta i liquidar-los a tots i no deixar ni un en vida, així som els espartans.
Després de molt de temps intentant encontrar algú vam recibir un missatge del nostre capitá on deïa q el planeta Setillas anava a explotar en qualsevol moment i q ue teniem que eixir d´alli el mes prompte possible, peró aixó era més dificil del que pareixia. La gran força de gravetat no ens deixava llegar a la nostra nau! Que podiem fer? Morirem en eixe planeta? Qui podrà salvar-nos?


RESUM DE "INTEL·LIGENCIA I MÉS"

Un estudi sobre l´aprenentatge diu q els xiquets fins als 14 anys tenen un grau d´intel·ligencia major que el d´altres persones majors. Aixó es perqué abans exigien ordre i esforç en les escoles per a estudiar peró ara no, ara el estudiants han guanyat llibertat. Es pensava q els intel·ligents eren els unics q prosperaben peró no es cert, perqué els faltava disciplina en els seus recursos. La importància de l´ordre i de la voluntat no és només visible en l'àmbit escolar. La disciplina també es necessaria en el món professional,per a inrtegrar-se bé.


OPINIÓ DEL RESUM "INTEL·LIGENCIA I MÉS"

La intel·ligencia no es molt important per a la vida perqué sense ser llest pots relacionar-te perfectament i pots encontrar treball.
Es veritat que es més sencill que agafen a un llest per a un treball que a un altre peró io crec que la gent que no ha estudiat se esforça més per aconseguir el que vol.

246374635_25f0cd4d73.jpg
la flor es la esencia de la intel·ligenciaJOHN VANCE

John Holbrook Vance va naixer el 28 d´agost de 1916 a San Francisco, California.
Es un escriptor descri com un estadounidense de fantasia i ciencia-ficcio. La major part de la seua obra ha sigut publicada amb el nom de Jack Vance. Vance va ir a la universitat de California on al llarg de sis anys va estudiar enginyeria de mines, la fisica, el periodisme e ingles.Es va graduar en 1942. El seu problema amb la vista li va impeir el servei militar.
Desde la seua juventud, Vance a estat fascinat per el jazz.Es un aficionat a la bocina i al banjo.
Vance va començar tratant de convertir-se en un escritor professional a finals dels anys 1940.
Desde que va publicar su primer relat, Vance ha escrit mes de sisanta llibres. El seu treball ha sigut publicat en tres categories: ciencia-ficcio, fantasia i misteri.
La principal virtut de Vance menjo narrador és la seva capacitat de crear mons sorprenents i la seva habilitat per a donar-los versemblança gràcies a la minuciosa descripció de petits detalls i la complexa interacció de tots els personatges que presenta.

Entre els seus premis trobem els següents: Premis Hugo, en 1963 per The Dragon Màsters i en 1967 de The Last Castle, un premie Nebula en 1966, també per a The Last Castle; Júpiter el Premi en 1975, el Premi Mundial de Fantasia en 1984 per a la vida i el progrés En 1990 para Lyonesse: Madouc, un Edgar a la millor primera novel·la de misteri en 1961 per L'home en el Cage, en 1992, va ser Convidat d'Honor en la WorldCon en Orlando, Florida, i en De 1996 va ser nomenat SFWA Grand Màster.

200px-Jack_Vance_Boat_Skipper.jpg


ELS LLENGUATGES DE PAO

8.- Bustamante va visitar a Palafox per a que li ajudara perqué no volia pagar tots els mesos a Eban Buzbek. Palafox li diu que Pao no li fa falta prescindir del planeta Mercantil sino qué Pao es capaç de tenir el seu propi mercat i que els paoneos podrien fer-se valents i lluitar si anaven a Desintegració a aprendre llengües. Li ajudaria amb la condició de que vindrien dones joves i boniques a Desintegració.

15.- ·Ercole Paraio: és el nom que Beran utilitza per fer-se passar per habitant de Pao i aprendre altres llengües per després poder regresar al seu planeta sense que pugui detenerli Palafox.
·Gitan Netsko: és una paonessa que és enviada a Desintegració per procrear. Beran la coneix i la eligeix per a poder procrear amb ella. Gitan es tira per les escales del hospital quan li diuen que té en el seu ventre un fill de Palafox.
·Bustamonte: és el cosí de Beran. Ell va imnotitzar a Beran per a qué matara al panarca Aiello i després volia matarli a ell per a que ell puguera governar Pao. Va ser assasinat per Beran perqué Bustamonte havia canviat tot el planeta i no volia donar el tro al vertader panarca.
·Beran de Panosper: era el fill de Aiello i el succesor al tro del planeta Pao. Palafox li va llevar a Desintegració perqué Bustamonte li volia matar. Allí va aprendre el idioma Desintegració i va aprendre altres llengües. Després de molt de temps va tornar a Pao per tornar a ser el panarca ja que Bustamonte estava canviant tot el planeta.

21.- Beran va assassinar a Bustamonte amb la modificació que li va fer Palafox, amb la flama blaba del seu dit, perqué deia que Beran de Panosper estava mort i aixó era mentira ja que ell era Beran i era el auténtic panarca del planeta Pao. Aquest dia va ser el dia que es juntaven tots per a cantar el dia 8 del mes 8.

23.- El pastitx és una llengua que van inventar els paonessos quan van anar a Desintegració. És una espécie de llengua que engloben totes les demes. Palafon li va donar la henorabona per inventar aquesta llengua ja que ningú havia tingut aquesta idea.

25.- Qué opines sobre el llibre de "Els llenguatges de Pao"?
Opine que en aquest llibre sobren alguns capítols sense importància, és molt lios perqué apareixen noms una mica extranys peró em pareix entretenit.


ENLLAÇOS D´AUTORS I LLIBRES


biografia de pla El quadern gris

biografia de montserrat roig Digues que m´estimes encara que sigui mentida

biografia de Joan Perucho Carnet d´un diletant

biorafia de Joan Fuster Diccionari per ociosos

biografia de Joan Garcia Oliver OC


GÉNERES PERIODÍSTICS D´OPINIÓ

columna del periódic "El País"
article d´opinió Economia