EMMANUEL CG - 22C

DIARI


20 de setembre, primera setmana d'institut. Comença un nou curs amb noves il.lusions, metes propòsits i espectatives que van paral.lelament amb l'inici del curs esportiu, en fi, s'acaben les vacances i la bona vida.

Tampoc és del tot roín ja que com havia comentat abanç, és el principi de moltes coses que poden determinar el meu futur i ademés de la importància que té aquest fet, és un repte que em sembla prou interessant.


DIARI DE VIATJE
INTEL.LIGÈNCIA I MÉS


Fins als 14 anys el grau dintel.ligència compta molt en l'escola, però a partir d'aquesta edat sóndecisives les ganes i l'esforç personal. Després els estudias van guanyantllibertat i es podia pensar que nomes prosperaràn els alumnes intel.ligents però açó no és cert del tot: nois y noies amb un alt coeficient intel.lectual no aprofitaven la seua capacitat. Els faltava disciplina.
La disciplina no tan solsserveix per a que avancin els joves menys dotats sinó tots. La voluntat tambéexisteix a la himmigració demostrant-se en l'adaptació dels nous ciutadans a les gran ciutats.OPINIÓ PERSONAL
JACK VANCEEls LLENGUATGES DE PAO (1959) és una obra excepcional dintre de la producció de *Vance. En un text monumental sobre la ciència ficció: *Anatomy Of *Wonder - *An *Historical *Survey *and *Critical *Guide *to *the *Best of *Science *Fiction, editada en 1981 per *Neil Escombrin, es diu textualment al parlar dels LLENGUATGES DE *PAO . "*Vance mai podrà escriure una novel·la més important que aquesta" i la hi compara avantatjosament amb obres com BABEL 17 de *Delany i ENCASTATS de *Watson. La novel·la, escrita en 1958, tracta, per primera vegada en la ciència ficció, un tema de sociolingüística a l'empara de les teories que estableixen que l'entorn, i principalment el llenguatge, condicionen les capacitats i les percepcions dels éssers humans. *Pao és un planeta que serà envaït sense que els seus habitants oposin cap resistència, precisament a causa d'un llenguatge que els manté en la passivitat i l'individualisme. Per a assolir l'alliberament es fa necessari canviar de mentalitat, i per tant de llenguatge. Així es modifiquen les llengües que es parlen en *Pao, buscant una gramàtica simple i directa per als guerrers, altra adequada al desenvolupament industrial, i altra destinada a produir comerciants i polítics. Però el *Panarca de *Pao pugues legítimament preguntar-se fins a quin punt els nous llenguatges, distints segons l'usuari, poden modificar la característica central de *Pao, i fins a quin punt els seus nous súbdits poden encara ser considerats *paoneses. I tot això sense deixar de preguntar-se pels veritables interessos de *Palafox, assessor del *Panarca en aquest alliberament per la sociolingüística d'un planeta assetjat. En resum: aventura i reflexió a un temps és el que oferix aquesta novel·la famosa.
ldpao00l146.jpg


http://www.escriptors.cat/autors/plaj/pagina.php?id_sec=1966
BIOGRAFÍA DE PLA